PÅ EGNE PREMISSER

Patrick (19) var en av stadig flere ungdommer som sliter med å få innpass i arbeidslivet. Han sendte 200 søknader uten å bli kalt inn til intervju en gang. Etter to uker med intens innsats og en litt annerledes workshop i MERK Norge har han endelig lykkes med å få jobb, som lageransatt på Bauhaus i Vestby.

Går sin egen vei

Patricks store drøm er å kunne leve av musikken sin, men som for mange aspirerende unge musikere er musikken vanskelig å leve av. Patrick har likevel kommet langt, og hadde sin første sceneopptreden på «Rock the Mic» på Cafe Sør for et par uker siden. Der ble han tatt godt imot av et jublende publikum, og opplevelsen gav helt klart mersmak. Nå planlegger han innspilling av demo og videre prosjektsamarbeid med MERK Norge. Dette kombinerer han så klart med den nye stillingen sin ved Bauhaus, men sånn så ikke livet ut for 6 uker siden.

Vil ta ansvar

Som mange andre arbeidsledige unge fikk Patrick tilbud om kurs i regi av NAV, og som mange andre unge var han også trøtt av skole og ville jobbe.

– Det gir ingen mening i min verden å få penger uten å gjøre noe fornuftig. Jeg vil ta ansvar, og skaffe jobb gjennom egen innsats. Jeg må føle at jeg fortjener pengene, forteller han, og fortsetter; – Jeg kjenner til flere ledere som forteller at de får alt for mange søknader gjennom NAV-systemet, og at NAV-systemet er tungvint. De jeg har snakket med, forteller at det er langt lurere å vise interesse ved å ta direkte kontakt. Det synes dessverre ganske godt på søknaden at du søker på en stilling som et resultat av jobbsøkerkurs i regi av NAV.

Patrick 3.jpgFoto: Anita K. Olsen Støbakk


Ungdomsledighet må bekjempes

Unges deltagelse i arbeidslivet er ekstremt viktig, ikke bare for deres egen situasjon, men også for landets økonomiske vekst. Lav ungdomsledighet er også viktig for å bekjempe radikalisering og rusmisbruk. Investering i ungdom og redusert ungdomsledighet er derfor politisk prioritert i alle OECD-land, inkludert Norge. Med økende krav til kompetanse og digitalisering, selv i enkle stillinger, krever slike prioriteringer endrede holdninger og tiltak. Det inkluderer nytt og målrettet samarbeid og samhandling mellom utdanningssystemet og arbeidsmarkedsarrangementer. Ifølge Statsråd Anniken Hauglie har regjeringen allerede satt inn en rekke tiltak for å hindre at unge faller på utsiden, gjennom tidlig innsats. Det jobbes for at flere skal fullføre videregående skole, yrkesfag, og det er rekordstor økning i antall helsesøstre i skolen. Innsatsen viser en svak økning av antall som fullfører og en svak nedgang i ungdomsledighet sammenlignet med 2016, står det i OECD rapporten «Investing in youth in Norway». Regjeringen har også innført aktivitetsplikt for unge som mottar sosialhjelp.

Ikke gi opp

For Patrick kom tiltakene litt for sent. Han er rundt en av fire unge som ikke fullfører videregående opplæring innenfor normert tid. Selv om Patrick er en sosial gutt og har mange venner og et stort nettverk, stod han likevel ganske alene da han valgte å avslutte uten å fullføre sin videregående utdanning.

– Det er klart jeg har følt meg veldig alene, men mamma og en av veilederne på Ås videregående skole har hjulpet meg med å ikke gi opp. Jeg har fortsatt å skrive søknader. Til sammen har jeg sendt mer enn 200 jobbsøknader, og på mange av dem har jeg ikke engang fått svar, fortsetter han.

Patrick 2
Foto: Anita K. Olsen Støbakk


Penger er middelet, ikke målet

-Det er klart at jeg er motivert av penger. Jeg har lyst til å bidra hjemme, ta lappen, flytte ut og få et eget sted å bo. Med penger kan jeg bidra til å gjøre det bedre for flere rundt meg, men penger er middelet, ikke målet, sier Patrick.

Patrick kom til intervju i MERK Norge i Februar 2018. Han har truckførerbevis og var på jakt etter jobb på lager. Samtidig var han åpen for det meste. – Det var Christoffer, en venn av meg og nå prosjektmedarbeider i MERK som rekrutterte meg. Han fortalte om det han holdt på med i MERK og tok meg med til intervju. Jeg var dritt lei av å stå på samme sted, og tiden var inne for å prøve noe nytt. Jeg fortalte gjengen i MERK at jeg kunne jobbe med nesten alt. Jeg ville bare ha en jobb, forteller Patrick.

Etter intervjuet ble Patrick og prosjektmedarbeidere Anders og Espen i MERK Norge enige om at det var lurt å se på noen av søknadene og CV’en hans, for å finne ut om det var andre og bedre måter for ham å presentere seg på. Han fikk også i hjemmeoppgave å finne fram til minst én jobbannonse som var interessant. I løpet av den neste uken hadde Patrick søkt jobb på Bauhaus. Det var mange om stillingen, men Patrick gikk seirende ut av prosessen. – Magien ligger i samarbeidet og det vi kan få til sammen, forteller han entusiastisk.

På rett spor

-Jeg merker endringer på meg selv allerede. Jeg opplever mestringsfølelse og får tilbakemeldinger om at jeg har mer energi, forteller Patrick.

Ved siden av jobben på Bauhaus har han fortsatt som en del av teamet i MERK Norge. Patrick har gjennom idéverksted og arbeid i MERK utviklet sin egen prosjektidé. Han er opptatt av at unge som vil jobbe skal få muligheten til det. Patrick er nå i dialog med Cateringfabrikken, en sosial entreprenør som satser på skikkelig bra møtemat. Det er muligheter for at ideen kan testes ut gjennom en pilot. Den 26. april presenterer han og de andre konseptet MERKbart Sulten for en mindre gruppe.

MERKbart Sulten er en syklende matbar, hvor maten er av høy kvalitet og selgerne er unge som vil jobbe. – Vi er i gang med budsjettering og markedsundersøkelse. Kanskje får vi dette til og kanskje finner du oss, og får deg en sunn, bærbar lunsj, avslutter Patrick og smiler.

 

Vi lurer på om Regjeringen kunne vært tjent med å i større grad få bistand til å finne løsningene på ungdomsledigheten, fra de unge selv?

 

Foto: Anita K. Olsen Støbakk
Tekst: MERK Norge AS

Ta kontakt med oss dersom du er interessert i å høre hvordan vi potensielt kan bistå deg på ung@merk3.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close