BYGG DEG SELV OG NETTVERKET DITT

Julie (31) er faglig rådgiver for unge som ønsker seg arbeid, men opplever at det gjerne er andre enn førstegangssøkerne som får jobben. – Jeg opplever at det kan være vanskelig for unge å lande den første jobben. Dagens arbeidsmarked er presset, og de som har erfaring får jobben først, forteller Julie Granerud i JOBB X. JOBB X er en kunnskapsaktør som gjennom sitt arbeid bidrar til å redusere ungdomsledighet, og stimulere til økt arbeidsdeltagelse. Dette gjøres ved å holde jobbsøkerkurs hvor deltakerne får opplæring i CV- og søknadsskriving, samt intervjutrening.

Vi sitter i sjette etasje nede i Sentrum. Under oss vrimler det av liv i Oslos gater. JOBB X er en del av Antirasistisk senter og har sine kontorer i de nyoppussede lokalene i Storgata 25. Vi har valgt å sette oss på det store møterommet for ikke å bli forstyrret, men det er umulig å ikke legge merke til at det er mye som skjer både utenfor og inne på kontorene.

 

Bygge nettverk

Julie jobber med å få unge ut i arbeid, og hun merker at det finnes veldig mange jobber der ute som ikke blir lagt ut fordi arbeidsgiveren synes det er lettere å ansette noen de kjenner. – Det er slik at mange av de jobbene som ungdom kan få, aldri blir utlyst. Kanskje rundt 70% av alle stillinger til ungdom blir ansatt gjennom nettverk, fordi en arbeidsgiver som lyser ut en slik stilling ofte får 300- 400 søknader og det vil de selvfølgelig helst unngå, forteller Julie.

 

Foto: Anders Kristian Dyrli

På grunn av at så mange stillinger ikke blir utlyst har Julie merket at det å jobbe med nettverket sitt er en god måte å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere på. – Det er viktig å jobbe med eget nettverk. Det er også lurt å tenke på hvem kjenner jeg som kunnet hjulpet meg med å få en jobb. Det å bli bevisst på sine egne ressurser og klare å si det, å framstille seg selv på en god måte, har jeg også opplevd som veldig viktig når en søker på jobber.

 

Bygge identitet

Julie trekker frem at når en skal inn i jobbmarkedet må man ikke være så kresen i starten. Det er ikke sikkert drømmejobben er ledig med en gang, og da er det viktig å finne egne veier inn i bransjen. – Jeg har selv jobbet i isbutikk, lagd fiolinstrenger på fabrikk og jobbet på Meny. Alle må starte et sted. Du må liksom jobbe deg opp. Dette er bra fordi man lærer å oppføre seg på en arbeidsplass, man lærer om kommunikasjon, selvstendighet og konfliktløsning. Man får selvtillit, og man lærer veldig mye om seg selv og sine ressurser, sier hun.

For Julie er det å ha en jobb en veldig viktig del av identiteten og hvordan du forholder deg til andre mennesker. –  Jeg tror at jobb, i den vestlige verden, er veldig knyttet opp mot identitet. Om vi møter noen unge mennesker så spør vi «Hva er du? Hvem er du? Hva gjør du?», og da mener vi jobb. Noen svarer; jeg er lærer, jeg er bankrådgiver, jeg er butikkmedarbeider. De sier altså at jeg er jobben min. Så hvis man ikke har en jobb, eller om man ikke er på vei til en jobb, så mister man litt av identiteten. Vi presenterer sjelden oss selv som mamma, eller noens kone, det gir ikke den samme selvstendigheten, og det tror jeg er viktig, avslutter Julie.

Er du på jakt etter jobb og trenger intervjutrening eller oppdatering av egen CV? Eller kanskje du trenger du å bygge nettverket ditt? Da kan jobbsøker kurs hos JOBB X eller skjulte talenter kurs i MERK Norge være noe for deg. For MERK Norge ta kontakt på st@merk3.no eller for JOBB X ta kontakt på post@jobbx.no.

Tekst: Anders Kristian Dyrli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close