FRA KAFFE TIL COSPLAY

– Jeg sloss mot normen om at unge i dag må bruke så mange år av livet sitt på utdanning for at de skal kunne bli noe. Alle er ikke ment til å bli advokater eller leger.  Det finnes så mye annet man kan gjøre, sier Trine (28) i en intervjusamtale over Hangouts.

Trine er bosatt i Trondheim og til daglig jobber hun i en possement forretning og hjelper folk med gardintilbehør og omsying. Hun skulle egentlig studere, og bli illustratør, men mistet interessen for skole og bestemte seg for å legge utdannelsen til siden.

 

Fra kaffe til cosplay

Trine jobbet i flere år som barista og trivdes egentlig godt med det, men så utviklet hun en kronisk bruskskade i den ene albuen, noe som hindret henne fra å kunne fortsette i jobben. Det førte til en langtidssykemelding hvor hun måtte spørre seg selv hva hun hadde mulighet til å gjøre og hva hun hadde kompetanse til.

Trine har drevet med cosplay i flere år, noe som innebærer at hun gjennom årene har tilegnet seg en hel del kunnskap om tekstiler, syteknikker og håndarbeid. Det var slik hun etterhvert endte opp i en possement-butikk.

For de som ikke kjenner til fenomenet cosplay er det en sammensettelse av ordene «costume» og «play» og innebærer at utøvere kjøper eller lager egne kostymer basert på karakterer fra film, spill, tv-serier, bøker, tegneserier eller animasjoner. Noen liker å gå inn i roller og virkelig bli en karakter, noen synes bare det er gøy å kle seg ut, mens andre synes det er det kreative aspektet ved denne hobbyen som er mest givende. Det å kunne skape noe selv og hele tiden lære noe nytt.

 

22728899_1495150723855839_4815056227004626859_nRekonstruksjon av Dronning Margrethes den 1.av Danmark gyldne kappe,
laget på bestilling for Nidarosdomen. Foto: Santatory Cosplay


Hobby gir inntekt

I dag er Trine å regne som en profesjonell cosplayer. I tillegg til å jobbe i butikk på deltid driver hun også et enkeltpersonsforetak hvor hun tar på seg kostymebestillinger fra kunder som Nidarosdomen og CD Projekt Red (spillutviklerne av PC- og konsollspillet The Witcher 3: The Wild Hunt). Hun har over 22 000 følgere på Facebook-siden sin Santatory Cosplay, og crowdfunder en del av inntekten sin via en nettside som heter patreon.com. Der kan folk som liker arbeidene hennes sponse henne med en liten sum penger én gang i måneden. Som takk for støtten deler hun fremgangsmåter, eksklusive bilder og gir rabatter i printbutikken sin. Alt dette bidrar til at hun kan fokusere på å jobbe mer med cosplay og kostymeprosjekter.

 

Selvlært kostymemaker

Hun har ikke gått på skole for å lære seg hvordan man lager kostymer, det har hun lært seg selv gjennom flere års erfaring som aktiv cosplayer.  – Når du jobber med kreative yrker ser ikke arbeidsgivere bare på CV’en din, de ser på porteføljen din, og hvis du har en god portefølje så har du kompetanse du kan vise til.

Men hvordan omgjøre det som begynte som en morsom hobby til en inntektskilde? – Det var en litt rar vei egentlig. Det startet med at jeg begynte å selge mine egne kostymer, som jeg ikke lengre hadde bruk for. Folk fikk nyss om det og så at kostymene var ganske godt laget. Ryktet spredte seg. Så har jeg lagt ut en del bilder på internett og sosiale medier hvor jeg viser hvordan jeg gjør ting, og da har folk fått opp øynene for at ja, det er høy kvalitet på det jeg lager.

 

23795919_1522185294485715_2572402551861289839_n
Trine som karakteren Grand Duchess Anna Henrietta fra konsollspillet The Witcher 3: The Wild Hunt. Kostymet ble laget på bestilling fra spillutvikler CD Projekt Red. Foto: DR Portrait


Kreativ, åpen og mobil

Trine reiser også en del rundt på cosplay- og spillmesser, såkalte conventions, hvor hun har mulighet til å skape et sosialt og profesjonelt nettverk. Noen ganger drar hun på egen bekostning, men ofte er hun en invitert gjest, foredragsholder eller dommer i cosplaykonkurranser, og mottar lønn og dekkede reise- og oppholdsutgifter. Hun sier om dette – Du må være litt strategisk og lur. Man må ikke være blyg og redd for å plage folk med trynet sitt på internett. Det er ikke de folkene som synes at du er plagsom eller irriterende du skal bry deg om. Du skal bry deg om de andre, de som synes at du gjør en god jobb.

Trine har aktivt kontaktet blant annet spillutviklere og sendt dem bilder av kostymer hun har laget som er basert på design fra spillene deres, noe som flere ganger har ført til spennende samarbeider. – Du kan ikke vente på folk skal ta kontakt med deg, for det er det ikke sikkert at de gjør. Du må gjøre det selv. So what om du ikke får svar. Da beveger du deg bare til neste prosjekt avslutter hun.

 

Har du en hobby eller personlig kompetanse som kanskje kan gjøres om til en inntektskilde? Trenger du kanskje litt hjelp til å komme i gang? Da kan vi kanskje hjelpe deg med å videreutvikle dine talenter og idéer! Ta kontakt med MERK Norge via st@merk3.no

Tekst: Anita K. Olsen Støbakk
Hovedfoto: Trine (Santatory Cosplay) som Margaery Tyrrell fra Game of Thrones. Foto av Starbit Cosplay

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close