Å INVESTERE I SEG SELV

–  Tanken om å starte noe eget, kom hovedsakelig fordi jeg slet med å finne meg jobb, forteller Hashin. Hashin Abdi (20) og Liban Khader Salad (22) er to av de tre eierne av klesmerket Trop Origins. I 2016 valgte de, sammen med kompisen Michelangelo, å starte noe eget, uten at noen av dem hadde noe særlig erfaring rundt dette. I dag driver de fortsatt klesmerket, ved siden av å være andre års studenter på BI, retning, økonomi og administrasjon.

 

25344368_1576047525844382_1523210427_oLiban Khader Salan (22) og Hashin Abdi (20)  Foto: Samatar Sama.

Vi befinner oss i kjelleren på BI Nydalen hvor Trop Origins har sitt kontor. Lokalene er lyse og fine, og er en del av BI Startup som er BI sin satsning på oppstartsbedrifter. I hjørnet av rommet er det et stort bilde av logoen, og ved siden av står esker fylt med varer. Utenfor sitter andre studenter og leser iherdig til neste eksamen, men gutta fra Trop Origins ser ut til å ta det hele med knusende ro.

Feil er en del av reisen til suksess

Å starte for seg selv kan virke skummelt og krevende. Det har det også vært for Liban og Hashin, men de er glade for at de har hatt hverandre. Hashin tok kontakt med Liban fordi han trodde han hadde mer kunnskap om markedsføring enn han selv, men også fordi han var en familievenn.

– Jeg og Liban er først og fremst familie, men det var ikke sånn at jeg kjente ham så godt for tre år siden. Jeg kunne derimot ingenting om markedsføring, men visste at Liban gikk på markedshøgskolen. Så jeg inviterte ham ut på en Max Burger-samtale og forhørte meg skikkelig, forteller Hashin mens han ser bort på kompisen. Liban kontrer med kommentaren om hvordan han opplevde samtalen. – Jeg følte det mer som et jobbintervju enn en samtale mellom kompiser, sier han mens de begge ler godt.

 

Her kan du se noen av de stilige produktene fra Trop Origins. Foto: Samatar Sama.

Gutta hadde ingen erfaring med å drive egen virksomhet, men valgte likevel å hoppe i det, og de angrer ikke. – Det er en bratt læringskurve, og det viktigste med å starte for deg selv er at du må tørre. Det er også viktig å vite at alt ikke kommer til å gå perfekt, men at det er av feilene du lærer mest. I begynnelsen så vi ikke hva vi gjorde feil, det var som om alt var perfekt. Over tid begynte vi å legge merke til feilene våre og bygget oss opp fra dette, sier Liban.

– Vi ser ikke på det som feil en gang, men noe vi har lært. Det er en del av reisen mot suksess, legger Hashin til. En innstilling som gjør det mye enklere å forbli positivt innstilt.

Bare å hoppe i det

Gutta mener at det viktigste for dem har vært det å investere i seg selv. På den måten har de klart å gjøre mye mer selv.

– Jeg mener det viktigste en kan gjøre er å investere i seg selv. Enten du leser bøker eller bare går på youtube og lærer noe der. Vi starter alle likt, sier Hashin. Liban legger til at det er spesielt viktig for å holde trøkket oppe når det ikke går så bra.

– Jeg er veldig enig i det å investere i seg selv, og det var noen vi kanskje merket mest når det ikke gikk så bra. Det var da det var ekstra viktig å lese bøker, ta online kurs, også videre. Vi lærte oss mange ferdigheter som egentlig er ganske langt utenfor vårt område.

25346526_1576046035844531_1020673313_oGründerne av Trop Origins Liban, Hashin og Michelangelo. Foto: Samatar Sama.

Selv om de gjør nesten alt selv er de likevel ikke redde for å spørre om råd og hjelp fra andre.

– Gå og få tips fra folk som har gjort det bra innenfor feltet du ønsker å starte i. Jeg har mange positive opplevelser. Folk svarer faktisk, bare send dem en mail, forteller Liban.

Hashin mener også at det er mye å lære av andre, men at det er ikke alltid er nødvendig å ta direkte kontakt.

– Vi ble anbefalt å ha en mentor vi kunne lære av, men vi slet litt med dette. Det var da vi fant ut at det fantes flere måter å lære av andre på. Da fant vi ut at vi skal utnytte nettet. Vi begynte å ta kurs, se på youtube og vlogger, samt lese artikler og bøker innenfor feltet vi var interessert i. Vi følger også folk som er innenfor vårt felt. Vi følger deres vei til suksess, gjennom å følge dem på sosiale medier, se på videoene deres og se på hva de prater om. Du kan lære masse av andre som har gjort det stort på denne måten også, avslutter Hashin.

 

Ønsker du å investere i deg selv? Da kan MERK Norges talentutviklingsprosjekt Skjulte Talenter være noe for deg! Send oss en mail på st@merk3.no

Tekst: Anders Kristian Dyrli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close