TROLLSKATT I SKOGEN

21706574_1763224867043854_363172837_o_k
Foto: Lukasz Bielawski.

Granskudd chutney, soppsoya saus, ramsløkspesto, ramsløksolje, kantarellolje…
Er du matinteressert og liker innoverende skogssmaker, da er kanskje Onkel Trolls spiskammer noe for deg. Anders M. Grande (38) og Katarzyna “Kasza” Koprowska (30) står bak konseptet og er gründere, samboere og et bra arbeidsteam.

– Det begynte som en hobby, smiler en fornøyd Anders.  – Det er fordi vi er veldig glade i å gå i naturen og sanke ting, og spesielt sopp. Vi begynte med det. Etter hvert ble det litt mye sopp hjemme, så vi begynte å dele litt med resten av verden. Vi utviklet også noen produkter, som først ble testet ut på venner og familie, i noen år. I fjor fant vi ut at vi skal lage en soppsaus, soppsoya som vi kaller det. Det er lignende bruk som soyasaus, men laget på sopp. Vi startet i det små, og salget av soppsoya gikk stormende bra. Vi ble utsolgt på seks uker.  Da fant vi ut at vi ville gjøre noe mer ut av det og lagde flere matprodukter, basert på ramsløk og granskudd.

Innovativt partnerskap
– Jeg er utdannet industridesigner, men har jobbet mest med grafisk design i de siste årene. Det er veldig bra for meg til å kunne skape design for mitt eget produkt. Da blir det mitt eget kunstnerisk uttrykk på noe jeg driver med selv, forteller Kasza. Hun har designet både etikettene til emballasjen og nettsiden. – Det er veldig bra for oss at jeg også kan bruke kunnskapen min på noe jeg liker å gjøre. Anders elsker å lage mat, det er hobbyen hans, og sammen har vi funnet en måte å smelle våre to hobbyer i ett. Også elsker vi begge å gå i skogen, bruke naturen. Så det ble slikt at de små tingene vi er glade i ble til en bedrift, forteller hun. – Jeg står for oppskrifter og blandinger, og Kasza står for design. Sammen står vi for sanking, legger Anders til.

17861665_10154519419120857_7509080996587780011_na
Foto: Onkel Trolls Spiskammer

Kasza tilbyr tjenester i grafisk design, men også hagearbeid. Om sommeren er hun underleverandør som gartner for NCC, om vinteren jobber hun med grafisk design. For henne er dette en perfekt bruk av året. Hun er opptatt av naturvern og økologi, og bedriftene gir henne både en meningsfull og verdifull hverdag. – I Onkel Troll kobler vi alt sammen og deler gleden vi har, fortsetter Kasza.
Å bygge videre på egne interesser
Anders er utdannet pedagog og jobber også som lærer. Det gir en stabil inntekt. Han
har mye forskjellige erfaringer, også fra jobber som i mindre grad har vært inspirerende. – For meg er jobb noe som er bra for både hjernen min og kroppen min, og noe jeg gjør hvor jeg også kan tjene penger. Til folk som brenner for ideene sine, starte noe eget. Men husk at det er mye arbeid og langt mer krevende enn å være ansatt. Samtidig er det veldig givende, så, absolutt, jeg ville råde andre til å starte, sier Anders.
Kasza er enig i at interesser og motivasjon er viktig. De begge er enige om at det å tro på seg selv og samtidig ha en realistisk innstilning til fremgangen er nøkkelen til suksess.  – Stole på deg selv, gå et skritt av gangen og ikke forvente at det kommer gratis, for det gjør det sjelden. Det er vanskelig å drive eget firma, du må jobbe hardt og lærer masse. Det er mange regler å finne ut av,  men man finner ut av det etter hvert, sier Anders.– Bruk folk du har rundt deg. Du må ikke være en ekspert i alt, det finnes folk som kan hjelpe deg. Ikke vær beskjeden, be om hjelp.  Og noen ganger er det bedre å leie inn en profesjonell tjeneste enn å slite seg ut selv, avslutter Kasza.

troll_ost (4)_bigFoto: Lukasz Bielawski.

I desember kom de ut med et nytt produkt. Nam, jeg gleder meg! Du kan finne oppdateringer fra Onkel Trolls Spiskammer HER 

Har du en idé til eget foretak og synes denne historien er inspirerende, ta kontakt med MERK. Vi vil gjerne hjelpe deg til å realisere den! Send en epost til: ung@merk3.no

Tekst: MERK Norge AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close