JAKTEN PÅ ENHJØRNINGER

‒ Mange bedrifter ser etter en enhjørning. De vil ha alt, noen med god akademisk kompetanse og gode karakterer, som samtidig har tre til fire års relevant arbeidserfaring. I tillegg er det krav om at du skal beherske fem til seks programmer godt, alt fra photoshop til regnskapsprogrammer og html-koding, sier Anita Olsen Støbakk.

Anita (29) vet hva hun snakker om. Hun er en av mange unge som erfarer at veien inn i arbeidslivet kan være kronglete. – Unge som søker jobber i dag opplever ofte kravene fra arbeidslivet som fryktelig urealistiske. Presset om å kunne alt kan ofte bli så stort at mange føler seg skikkelig mislykka allerede når de ser annonsen. Da har du ikke lyst til å søke engang, særlig om du ikke selv vet hva du er god til.  Det kan være fryktelig demotiverende å oppleve at du aldri når opp, forteller hun.

Anita3
Bilde: Anita Olsen Støbakk. Fotograf: Emilie Dalen

Catch22

Anita kaller dette for arbeidslivets catch22. Det kreves både høyere utdanning og relevant arbeidserfaring for å få jobben, men hvordan få erfaringen? Anita har en bachelorgrad i illustrasjon og en bachelorgard i estetikk med fordypninger i medievitenskap og litteraturvitenskap. Likevel var hun arbeidsledig i nesten 2 år, før hun nå i høst ble ansatt i MERK. MERK er et innovasjonsbyrå som benytter de unges erfaringer til å skape nye løsninger på samfunnsutfordringen det er at alt for mange unge mennesker starter arbeidskarrieren sin på Nav. Anita forteller at det å ikke slippe inn, også har vært en stor psykisk påkjenning. ‒ Selv om vitnemålene ser fine ut på papiret, er det kjempevanskelig å få seg jobb uansett hvor hardt du prøver og uansett hvor flink du tenker at du er. Det føles som om livet har vært en stor omvei bare for å komme hit jeg er i dag, det har ikke vært noen rette linjer.

Ubetalt arbeid 

Hun fortsetter: – Etter den første bachelorgraden valgte jeg å forsøke meg som frilanser, men det var tøft og vanskelig å leve av. Derfor gikk jeg tilbake til skolen og tok en mer medierettet utdanning. I tillegg har jeg jobbet mye gratis med forskjellige kreative prosjekter for å gi meg selv mer erfaring og større nedslagsfelt. Jeg har lagd mine egne podcaster, livestreamer på YouTube og skrevet og illustrert for ulike nettmagasiner.

Anita forteller at de ubetalte prosjektene har vært viktige for å komme videre i jobbsammenheng. ‒ Jeg fikk etter hvert trainee-stilling hos Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse fordi jeg hadde drevet med live streaming på fritida, og det var ingen i teamet som kunne det fra før. Det at du har tatt initiativ til å lære noe sjøl og tør å omtale det du har lært deg på egenhånd, og det du har gjort over tid som kompetanse kan gi deg muligheter. Folk setter jo pris på at du har tatt initiativ til å lære noe selv.

Mange unge melder seg litt ut og svarer i stedet ”jeg vet ikke” når de blir spurt om hva de vil jobbe med. Slik var det også for Anita. – Jeg har prøvd det meste; assisterende sykepleier, vaskedame og butikk, og ingen av de jobbene var noe for meg. Men erfaringene bidro til at jeg i det minste visste noe mer om hva jeg ikke ville. Det hjalp meg å finne ut av hva som gjør meg komfortabel og hva jeg kan trives med. Sånn fant jeg ut at det var medier og kommunikasjon jeg ville drive med.

Anita2Bilde: Anita Olsen Støbakk. Fotograf: Emilie Dalen

En mulighet

– Det er viktig å finne en jobb der du føler at du er på et bra sted og kan gjøre det godt. Jobb betyr alt, for på et eller annet tidspunkt vil livet mest dreie seg om jobb og hvilke ambisjoner du har. Når dette henger sammen gir det både læring og mening til hverdagen.

Det har vært lærerikt, en lang og tøff vei, som har tært på både selvfølelsen og selvtilliten. Nå har jeg endelig fått en prosjektstilling innen prosjekt- og kommunikasjonsarbeid i MERK. En stilling som gjør det mulig for meg å bruke det jeg har lært både på skolen og gjennom fritidsinteressene mine. Da jeg fikk mailen med tilbud om stillingen satt jeg og gråt ukontrollert. Det var virkelig stort å endelig få denne sjansen.

Kjenner du deg igjen i det Anita forteller, da kan kanskje Skjulte talenter være en mulighet også for deg. Send oss en mail st@merk3.no

 

Tekst: Jenny Kaikumo Jacobsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close